DagligFotboll

VM 2030: Ukraina med Spanien och Portugal

Publicerad 06/10 09:44

Det kungliga spanska fotbollsförbundet (RFEF) och det portugisiska fotbollsförbundet (FPF) har officiellt inkluderat det ukrainska fotbollsförbundet (UAF) i sin ansökan om att stå värd för VM 2030.

Efter Qatar 2022 och trion USA-Canada-Mexico 2026, var kommer VM 2030 att hållas? Flera länder har redan ansökt, bland annat Spanien och Portugal, som har främjat ett gemensamt projekt i flera månader.

I onsdags meddelade de två iberiska länderna att de inkluderar Ukraina, som för närvarande befinner sig i krig med Ryssland, i sitt projekt. "Projektet syftar till att fungera som en inspirationskälla för samhället genom fotbollen, med ett transformativt budskap om solidaritet och hopp", står det i det spanska förbundets uttalande.

Ett bud som stöds av UEFA

"Med fullt stöd av UEFA:s ordförande Aleksander Ceferin ansluter sig det iberiska budet till den federation som leds av Andriy Pavelko för att bygga broar och sprida ett budskap om enighet, solidaritet och generositet från hela den europeiska fotbollen", heter det i uttalandet.

Enligt Times skulle Ukraina kunna stå värd för matcherna i en grupp i det framtida VM 2030, förutsatt att denna kandidatur vinner. Andra länder hoppas på att få stå som värd för evenemanget, bland annat Marocko. Uruguay, Argentina, Paraguay och Chile har också lämnat in ett gemensamt anbud, liksom Saudiarabien, Egypten och Grekland. Vinnaren eller vinnarna bör utses 2024 vid en FIFA-kongress.