DagligFotboll

Messi har 11 villkor för att förlänga sitt kontrakt med Barça 2020

Publicerad 21/09 14:59

El Mundo avslöjade på onsdagen att Leo Messi hade ställt villkor sommaren 2020 för att förlänga sitt kontrakt med Barca, som löpte ut ett år senare. Några av dem accepterades av den katalanska ledningen vid den tidpunkten, andra vägrades. Förhandlingarna bröt slutligen samman och argentinaren gick till PSG ett år senare.

"Messis brutala krav". Så lyder rubriken på förstasidan av den allmänna dagstidningen El Mundo på onsdagen. De spanska medierna, som redan för 18 månader sedan avslöjade Leo Messis otroliga kontrakt med Barça (74,9 miljoner euro netto per år), publicerar nu på onsdag e-postmeddelanden mellan La Pulgas advokater och Barcelonas ledare sommaren 2020.

Sommaren 2020 försökte argentinaren och Barcelonas president Josep Maria Bartomeu att förlänga Messi, vars kontrakt skulle löpa ut i juni 2021. I ett mejl som skickades till Barca den 11 juni 2020 meddelade Leo Messis advokat, Jorge Pecourt, spelarens 11 villkor för att överväga en förlängning. Här är de nedan:

  • Kontrakt till 2023 med möjlighet till ensidig förlängning för Leo Messi
  • Fast lön: 20 % minskning av den fasta lönen 2020/21, 10 % löneåtervinning 21/22 och ytterligare 10 % 22/23 med 3 % ränta per år.
  • Utbetalning av försenade lojalitetsbonusar med ränta.
  • Logi för Messi och Luis Suárez familjer på Camp Nou
  • Privat julresa för hela familjen till Argentina
  • Utbetalning av uppskjutna belopp under säsongen 2020/21, plus ränta vid uppsägning av kontraktet.
  • 10 miljoner euro i bonus för att skriva under det nya kontraktet
  • Ökning av ersättningen vid skattehöjning
  • Avskaffande av uppsägningsklausulen, som kommer att fastställas till ett symboliskt belopp på 10 000 euro.
  • Förlängning av Pepe Costa (en anställd i Barça som står Messi nära)
  • Barças åtagande att betala Rodrigo Messi (Leos bror) de arvoden han är skyldig.

Några dagar efter att ha fått detta e-postmeddelande bad Barça Argentinas advokat om en löneökning på 30 % (och inte 20 %) på grund av Covid-pandemin, vilket Messi-klanen accepterade. Bartomeu vägrade dock att sänka frisättningsklausulen från 700 miljoner euro till endast 10 000 euro, "för att inte ge intryck av att vi lämnar dörren öppen för Messi att lämna oss". Barcelonapresidenten avvisade också idén om en bonus på 10 miljoner euro och sa att det inte var möjligt med tanke på det ekonomiska klimatet.

Två månader efter dessa mejl skickade Messi-klanen ett burofax till Barça där han bad om att få lämna klubben fritt (baserat på tolkningen av en klausul i hans kontrakt). Bartomeus Barça vägrade bestämt. Messi stannade slutligen ett år till i sin älskade klubb innan han skrev på för PSG sommaren 2021.