DagligFotboll

Chelsea kommer att släppa mer än 100 miljoner euro för att byta tränare

Publicerad 10/09 11:28

Chelsea sparkade Thomas Tuchel på onsdagen och ersatte honom på torsdagen med Graham Potter, som har skrivit på ett femårskontrakt. Enligt engelsk press kommer flytten att kosta Blues över 100 miljoner euro.

Thomas Tuchel är inte längre Chelseas tränare och enligt engelsk press har det kostat de Blues en liten förmögenhet. Enligt Daily Telegraph lämnar den tidigare PSG-tränaren med en check på 7 miljoner pund, eller 8 miljoner euro. Daily Mail skriver att Tuchel kommer att få 13 miljoner pund (15 miljoner euro) och att hans personal kommer att kompenseras med 2 miljoner pund (2,3 miljoner euro). Beroende på källan kommer Tuchels och hans personals avgång att kosta Chelsea mellan 8 och 17,3 miljoner euro.

Men det är inte allt. Chelsea har också tvingats betala Brighton för att släppa Graham Potter, som stod under kontrakt, tillsammans med fem av hans assistenter. Enligt Daily Telegraph betalade Londonklubben 17,2 miljoner euro enbart för den 47-årige engelske tränaren. Sky Sports anger siffran till 24,7 miljoner euro för Potter och hans personal, medan The Times anger siffran för de sex männen till 25,3 miljoner euro.

Potter får 69 miljoner euro under fem år

Slutligen har Chelsea skrivit ett femårskontrakt med Graham Potter fram till 2027. Enligt Daily Telegraph kommer Potter att få en lön på 12 miljoner pund per år i London, eller 60 miljoner pund under fem år (engelska medier anger inte om denna summa inkluderar hans personals arvoden). I euro är det 69 miljoner euro enligt dagens växelkurs.

Mellan avskedandet av Tuchel och hans personal, utnämningen av Potter och hans assistenter och den engelska tränarens lön kommer Chelsea alltså att investera totalt mellan 94,2 och 111,6 miljoner euro beroende på källan. Denna summa bevisar att Todd Boehlys nya Chelsea har råd att investera sina pengar i en ny tränare.